Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility 10306: δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για παιδιά και εφήβους - Δήμος Καστοριάς
Logo Δήμου Καστοριάς
Δήμος Καστοριάς

Δελτία Τύπου

10306_photo (1)
10/03/2022

10306: δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για παιδιά και εφήβους

Η πενταψήφια δημόσια και δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 τέθηκε σε λειτουργία το Σάββατο 4 Απριλίου 2020 με αρχικό σκοπό την εύκολη πρόσβαση των πολιτών που κατοικούν όλη την επικράτεια της Ελλάδας σε Ειδικούς Ψυχικής Υγείας και την τηλεφωνική υποστήριξή τους, για τις πολυδιάστατες επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Παράλληλα με την καινούργια πραγματικότητα στην οποία βρεθήκαμε όλοι, με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον ρυθμό της ζωής μας, αναδείχθηκαν νέες ανάγκες στον ελληνικό πληθυσμό, στα παιδιά και στους γονείς, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με νέα καθημερινότητα.

Η Γραμμή συστήθηκε με πρωτοβουλία της  Α΄ Ψυχιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό  Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Το πρόγραμμα συνέχισε τη λειτουργία του απευθυνόμενο σε ποικίλες ανάγκες στήριξης πια, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», από τον Δεκέμβριο 2020, με την επιστημονική εποπτεία  της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής και την λειτουργική εποπτεία της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ».

Καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή 10306, οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν:

Επιλογή 1: Για ψυχολογική βοήθεια

Επιλογή 2: Για κοινωνικά θέματα

 

Επιλογή 3: Για θέματα που αφορούν σε παιδιά και εφήβους 

Σε κάθε επιλογή απαντάει ξεχωριστή ομάδα ειδικών, κατάλληλων για το αντίστοιχο αίτημα.

Η επιλογή 3 που αφορά γονείς, παιδιά και εφήβους και εκπαιδευτικούς,   στελεχώνεται από Παιδοψυχίατρους, Παιδοψυχολόγους και Κοινωνική Λειτουργό.

 

Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη για θέματα που αφορούν Παιδιά και Εφήβους

Α. Από  τη Γραμμή, προσφέρονται ανώνυμα υπηρεσίες συμβουλευτικής, υποστήριξης και καθοδήγησης για κάθε προβληματισμό που απασχολεί τους γονείς,  μικρά παιδιά,  εφήβους και εκπαιδευτικούς, σχετικό με την ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων, είτε σχετίζονταν με τις συνθήκες απομόνωσης, είτε όχι.

Β.  Πρόγραμμα θεραπευτικών συνεδριών με γονείς. Στην εξέλιξη της λειτουργίας της Γραμμής, επιχειρείται γενίκευση της δράσης της στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Ψυχικής Υγείας, η οποία στοχεύει να καλύψει πρώιμες ανάγκες διαχείρισης εσωτερικευμένων ή εξωτερικευμένων προβλημάτων που παρουσιάζουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας (Δημοτικό), μέσω της οργανωμένης θεραπευτικής παρέμβασης στους γονείς τους.

Συγκεκριμένα, έχουν σχεδιαστεί και προσφέρονται  δωρεάν 10 τηλεφωνικές ή μέσω βιντεοκλήσης θεραπευτικές συνεδρίες στους γονείς παιδιών, τα οποία παρουσιάζουν άγχος, φοβίες, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές διαγωγής ή προβλήματα στη χρήση του διαδικτύου.

Διαδικασία επιλογής. Αφού ακούσει ο ειδικός ψυχικής υγείας το αίτημα του γονέα, θα ζητήσει από τον καλούντα την συναίνεσή του για να καταγράψει βασικά στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να προγραμματιστούν τα επόμενα ραντεβού. Θα είναι εβδομαδιαία, ει δυνατόν σε σταθερή μέρα και ώρα, προσαρμοσμένη στο πρόγραμμα του καλούντα και τις δυνατότητες της Γραμμής.

Παρέμβαση. Πραγματοποιείται τηλεφωνικά ή  μέσω βιντεοκλήσης.  Το πρώτο ραντεβού θα αφιερώνεται στη λήψη λεπτομερούς αναπτυξιακού ιστορικού και τα επόμενα στη δομημένη παρέμβαση υποστήριξης, κατάλληλης για το κύριο σύμπτωμα που παρουσιάζει το παιδί τους.  Στην αρχή και το τέλος της παρέμβασης συμπληρώνονται ερωτηματολόγια από τους γονείς με στόχο την αξιολόγηση της παρεχόμενης υπηρεσίας.

 Γ. Παρέμβαση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε εφήβους

Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτών των ηλικιών και τις ξεχωριστές ανάγκες τους, η ομάδα μας παραμένει προς το παρόν στη διάθεση  των γονέων  (ή των ιδίων αν πρόκειται για εφήβους) για την ανώνυμη κάλυψη και συμβουλευτική μέσω τηλεφωνικής κλήσης, ενώ σχεδιάζεται η εξ αποστάσεως θεραπευτική παρέμβαση και θα ενημερωθείτε σύντομα για αυτή.

Σας προτρέπουμε να αξιοποιήσετε αυτήν τη δωρεάν υπηρεσία ψυχοκοινωνικής παρέμβασης ή/και να προτρέψετε γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα παιδιά τους και δεν έχουν πρόσβαση σε παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες να επικοινωνήσουν με την γραμμή και να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες της.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να γράψετε στο 10306pediaefivoi@gmail.com

Εκ μέρους της  Επιστημονικής και Συντονιστικής Ομάδας Έργου του «10306»

Ελένη Λαζαράτου

Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Α’ Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το δωρεάν Πρόγραμμα Υποστήριξης Γονεϊκών Ικανοτήτων (Π.Υ.Γ.Ι.), που λειτουργεί στα πλαίσια της Γραμμής 10306 επιλογή 3 του ΕΚΠΑ.

Το πρόγραμμα Π.Υ.Γ.Ι. προσφέρει 10 δομημένες συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης για την ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης στη σχέση γονέα – παιδιού καθώς και της μεταξύ τους επικοινωνίας.

Απευθύνεται σε γονείς:

  • παιδιών σχολικής ηλικίας (από 6 έως 12 ετών, Α’ έως και Στ’ Δημοτικού) τα οποία παρουσιάζουν:
  1. Εσωτερικευμένες δυσκολίες: άγχος, φοβίες, κατάθλιψη,
  2. Εξωτερικευμένες δυσκολίες:     διάσπαση        προσοχής,       υπερκινητικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές διαγωγής,
  3. Προβλήματα στη χρήση του διαδικτύου.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

  • να διατυπώνεται θετικό αίτημα για συμμετοχή σε πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων
  • απουσία ενεργού ψυχιατρικού προβλήματος γονέων
  • οι γονείς να είναι απόφοιτοι γυμνασίου
  • να μην συμμετέχουν σε άλλο πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων για το ίδιο παιδί και το ίδιο αίτημα κατά το χρονικό διάστημα που απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή

Πώς γίνεται η παραπομπή:  

  1. Καλεί ο ενδιαφερόμενος στην Γραμμή 10306 επιλογή  3  και  ο  ειδικός  θα ακούσει το αίτημά του,  δίνοντάς  του  τη  δυνατότητα  να  διερευνήσουν  μαζί εξαρχής τη χρησιμότητα και την καταλληλότητα του ενδιαφερόμενου για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αναλόγως  του  αν  πληρούνται  οι  βασικές προϋποθέσεις, ο ειδικός θα ζητήσει από τον καλούντα την συναίνεσή του για να καταγράψει βασικά στοιχεία  επικοινωνίας,  ώστε  να  προγραμματιστούν  τα επόμενα ραντεβού.

ή

  1. Επίσης, μπορεί από κάθε εργαζόμενο στη Γραμμή, ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, να γίνει παραπομπή μέσω e-mail: 10306pediaefivoi@gmail.com προς την ομάδα της επιλογής 3, όπου κάποιος υπεύθυνος θα επικοινωνήσει με τον ενδιαφερόμενο για να κλείσουν το πρώτο τηλεφωνικό ραντεβού, ώστε να διερευνηθεί το αίτημα και να δρομολογηθεί η καταλληλότερη παρέμβαση για τον ενδιαφερόμενο. Προαπαιτείται: Η συγκατάθεση του παραπεμπόμενου/ης για άρση της ανωνυμίας, ώστε να ξεκινήσει η διερεύνηση αιτήματος, για να δώσει προφορική συναίνεση να γίνει καταγραφή των στοιχείων του (η συμβουλευτική προστατεύεται από το απόρρητο της ιατρικής πράξης αλλά δεν είναι ανώνυμη και τηρείται αρχείο που φυλάσσεται στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο). Στην περίπτωση αυτή, θα καλέσει  η  αρμόδια  ειδικός  τo  συντομότερο  δυνατόν  τον ενδιαφερόμενο για να κανονίσουν την πρώτη τους τηλεφωνική συνεδρία.

Το είδος της προσφερόμενης συμβουλευτικής:

Στο εν λόγω  πρόγραμμα  συμμετέχουν  6  έμπειροι  κλινικοί  θεραπευτές  παιδιών, δυο εκ των οποίων είναι παιδοψυχίατροι  και  οι  υπόλοιποι  ψυχολόγοι.  Η παρέμβαση  τελείται  διαδικτυακά  μέσω  των  πλατφόρμων  SKYPE   ή  ZOOM κατόπιν συνεννόησης των γονέων με τον αρμόδιο ειδικό. Το πρώτο ραντεβού αφιερώνεται στη λήψη λεπτομερούς αναπτυξιακού ιστορικού και στη δυνατότητα της από κοινού διερεύνησης της χρησιμότητας του Π.Υ.Γ.Ι. για τις ανάγκες της εν λόγω  οικογένειας.  Οι  επόμενες  συνεδρίες  αφιερώνονται  στη   δομημένη παρέμβαση  υποστήριξης,  κατάλληλης  για  το  κύριο  σύμπτωμα  που  παρουσιάζει το παιδί τους. Στην αρχή και το τέλος της παρέμβασης συμπληρώνονται ερωτηματολόγια από τους γονείς με στόχο την αξιολόγηση της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Η ομάδα εποπτεύεται από την κα Λαζαράτου σε τακτική βάση.

Συνημμένα Αρχεία

Εικόνα στο pop up παράθυρο