Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility 113 χρόνια ελευθερίας: Η Καστοριά τίμησε με λαμπρότητα την επέτειο της απελευθέρωσής της - Δήμος Καστοριάς
Logo Δήμου Καστοριάς
Δήμος Καστοριάς
background_single

Δελτία Τύπου

8
12/11/2025

113 χρόνια ελευθερίας: Η Καστοριά τίμησε με λαμπρότητα την επέτειο της απελευθέρωσής της

Η Καστοριά τίμησε, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025, με μεγαλοπρέπεια και κάθε επισημότητα, την 113η επέτειο της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό, καθώς και τη μνήμη του Πολιούχου της, Αγίου Μηνά.

Ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, υποδέχθηκε στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιο Δαβάκη, τον Αρχηγό του Γ.Ε.Σ., Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, τη Βουλευτή Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου, τη Βουλευτή Κοζάνης, Καλλιόπη Βέττα, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτριο Σαββόπουλο, τον Διοικητή ΑΣΔΜ, Αντιστράτηγο Αθανάσιο Γαρίνη, τον Διοικητή της 9ης Μ/Π Ταξιαρχίας, Αναστάσιο Βασιλείου, τον Διοικητή του 15ου Συντάγματος, Συνταγματάρχη Θωμά Γεωργιάδη, τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων, Υποστράτηγο Χριστόφορο Μπόκα, τον Διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας, Αρχιπύραρχο Ιωάννη Αμανατίδη, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Σπανούδη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Καστοριάς Νικόλαο Έξαρχο, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς, Πύραρχο Δημήτρη Παπουτσίδη, καθώς και τον Διοικητή της 3ης ΜΣΕΠ Βιτσίου, Επισμηναγό (ΤΕΑ) Κωνσταντίνο Κατσώρα.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με Όρθρο και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ.κ. Αποστόλου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου.

Ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Μηνά, με τη συνοδεία των αρχών, τμημάτων του στρατού, αντιπροσωπειών σχολείων και οργανώσεων νεολαίας, πολιτιστικών συλλόγων και πλήθους πολιτών, καθώς και της Στρατιωτικής Μπάντας της 9ης Ταξιαρχίας.

Αμέσως μετά, τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς και Εκπαιδευτικός, Νικόλαος Αλχασίδης.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων, από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και από εκπροσώπους συλλόγων και φορέων.

Το μεσημέρι, πλήθος πολιτών παρακολούθησε με συγκίνηση τη μεγαλειώδη παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην οποία έλαβαν μέρος φορείς, σωματεία, σύλλογοι, μαθητές, σπουδαστές, πρόσκοποι, καθώς και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πλαισιωμένα μουσικά από τη Μπάντα του Μπαϊρακτάρειου Δημοτικού Ωδείου Καστοριάς και τη Στρατιωτική Μουσική της 9ης Ταξιαρχίας.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο Πανηγυρικός Mεθέορτος Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και ακολούθησε η μεταφορά της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Μηνά εν πομπή με  στρατιωτικό όχημα προς τον  Ιερό Ναό Αγίου Μηνά και παράλληλα διεξήχθη  λαμπαδηδρομία  με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων της Καστοριάς στις πλατείες και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 15 Νοεμβρίου με την προβολή της ιστορικής ταινίας «Παύλος Μελάς» από τον Σύλλογο Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Πρόεδρος του Σωματείου «Ευνομία»,  πρωταγωνιστής της ταινίας και Επίτιμος Δημότης Καστοριάς,  Λάκης Κομνηνός.

 

Εικόνα στο pop up παράθυρο