Ο Δήμος Καστοριάς ίδρυσε την βιβλιοθήκη του το 1925 και μέχρι το 1998 λειτουργούσε ως υπηρεσία του, ώσπου το 1999 έγινε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και δόθηκε η ονομασία “Αθανάσιος Χριστόπουλος”. Είναι μία μεγάλη και καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη η οποία έμεινε κλειστή μόνο κατά τα χρόνια του πολέμου 1940–1945. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που την επισκέπτονται ωφελούμενοι των υπηρεσιών της και κύριος σκοπός της είναι να αποτελεί πνευματικό και πολιτιστικό πυρήνα για την πόλη της Καστοριάς και την περιφέρεια και να προωθεί τον πολιτισμό, τη γνώση και την μόρφωση σε όλους τους χρήστες της. Καλύπτει τις πληροφοριακές και ερευνητικές ανάγκες των χρηστών της, μέσα από τις υπηρεσίες και τις πηγές πληροφόρησης που τους παρέχει, ενώ παράλληλα συμμετέχει στις πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες της βάσει των εξελίξεων της τεχνολογίας.
Η συλλογή της καλύπτει τόσο την ελληνική όσο και την παγκόσμια λογοτεχνία με βιβλία που ανταποκρίνονται σε όλες τις θεματικές κατηγορίες και τις επιστήμες που μπορεί να ενδιαφέρουν έναν άνθρωπο για να επισκεφτεί την βιβλιοθήκη και να πληροφορηθεί. Αποτελείται από 35.500 τόμους βιβλίων (πολλοί εξ αυτών με σπάνιο περιεχόμενο για τους ερευνητές της τοπικής ιστορίας), αντίγραφα σπάνιων χειρογράφων της Μητρόπολης, σπάνια παλαίτυπα, παλαιές φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ του 19ου και 20ου αιώνα, 30 τίτλους περιοδικών και 15 τίτλους τοπικών εφημερίδων. Διατηρεί, επίσης αξιόλογη συλλογή οπτικοακουστικού υλικού με εκπαιδευτικό περιεχόμενο και CD-ROM. Εμπλουτίζεται διαρκώς με βιβλία, περιοδικά και οπτικοακουστικό υλικό από κάθε κατηγορία και δέχεται δωρεές υλικού είτε από ιδιώτες ή από άλλες βιβλιοθήκες έπειτα από καθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης. Το εκπαιδευμένο προσωπικό της βιβλιοθήκης είναι αρμόδιο για τις βιβλιογραφική επεξεργασία του υλικού της και για την ταξινόμηση χρησιμοποιεί το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey (DDC), για την καταλογογράφησή του τους Αγγλοαμερικάνικους Κανόνες Καταλογογράφησης (AACR2) και για την θεματική περιγραφή του τις Καθιερωμένες Επικεφαλίδες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LCSH).
Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης
Στη διάθεση του κοινού παρέχονται οι εξής υπηρεσίες:
- Δανεισμός. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική για όλα τα βιβλία της εκτός του πληροφοριακού υλικού (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά και σπάνια βιβλία) το οποίο διατίθεται μόνο για επιτόπια χρήση. Δικαίωμα δανεισμού έχει ο καθένας ανεξαρτήτως ηλικία αρκεί να κατέχει την κάρτα δανεισμού, η οποία διατίθεται από τον βιβλιοθηκονόμο με την προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας του χρήστη ή του κηδεμόνα του σε περίπτωση ανηλίκου.
- Αναγνωστήριο. Το αναγνωστήριο καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών για μελέτη και ανάγνωση υλικού.
- Παιδικό τμήμα. Είναι ένα τμήμα κατάλληλα διαμορφωμένο για νήπια, παιδιά και εφήβους και περιλαμβάνει βιβλία της αρέσκειας τους με σκοπό την ψυχαγωγία τους και την προσέγγιση τους στο χώρο της.
- Κέντρο Πληροφόρησης. Το κέντρο πληροφόρησης αποτελείται από 6 ηλεκτρονικούς υπολογιστές με σύνδεση στο Διαδίκτυο (εκ των οποίων οι 2 είναι εξοπλισμένοι για άτομα με ειδικές ανάγκες, 1 σαρωτή και 2 εκτυπωτές. Δημόσιος Κατάλογος (OPAC).
[1] Ο αυτοματοποιημένος κατάλογος της βιβλιοθήκης έχει καταχωρημένες τις βιβλιογραφικές εγγραφές του υλικού της και παρέχεται η δυνατότητα αναζήτησης του. ↑ Κατάλογος (OPAC).